Medicul Casandra Lupescu |
CASANDRA LUPESCU
(12 octombrie 1905, Tg. Iveşti - 1997)
MEDIC, POETĂ, TURISTĂ
S-a născut la 12 octombrie 1905 în Târgul Iveşti. Orfană de tată şi provenind dintr-o familie lipsită de venituri, Casandra Lupescu este nevoită să crească într-un orfelinat, însă, cu sprijinul unor binefăcători reuşeşte să-şi desăvârşească educaţia, urmând studiile liceale şi pe cele superioare în cadrul Facultăţii de Medicină din Iaşi.
A profesat ca învăţătoare suplinitoare la Iaşi şi, ulterior, ca medic psihiatru în spitalele „Socola” Iaşi (1940-1943), Târnăveni (1943-1947), Lugoj (1948-1955), Constanţa (1955-1967). S-a dedicat întru totul carierei medicale, cu pasiunea celui care-şi urmează vocaţia, reuşind să vadă umanitatea pacienţilor pe care-i trata, dincolo de sumbra lor alienare. În calitate de medic curant pentru suferinzii de boli nervoase a cunoscut oameni cu diverse preocupări şi stări de spirit, unele cazuri servindu-i ca sursă de inspiraţie pentru povestirile sale.
A publicat studii şi articole în diferite reviste de specialitate medicală şi a participat la simpozioane de psihiatrie în ţară şi străinătate. Un hobby căruia i-a dedicat cea mai mare parte a timpului liber a fost turismul în ţară şi străinătate prin Oficiul Naţional pentru Turism; astfel, i s-a oferit prilejul de a cunoaşte locuri, oameni, situaţii de viaţă, experienţe culturale, toate acestea constituind elementele care i-au remontat şi fortificat spiritul şi personalitatea de om pragmatic în serviciul umanităţii.
Iveştiului natal, pe care l-a vizitat până în 1953, anul morţii mamei sale, a continuat să-i păstreze o amintire vie, drept mărturie stau manuscrisele, documentele şi fotografiile pe care le-a donat Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, pentru a fi prezentate în cadrul secţiei muzeale Casa „Hortensia Papadat Bengescu” din Iveşti.
Muzeograf, Mihaela Damian |